Денят е последният от големите есенни празници. Той поставя началото на

...
Денят е последният от големите есенни празници. Той поставя началото на
Коментари Харесай

Архангеловден - един от най-големите есенни празници

Денят е последният от огромните есенни празници.  Той слага началото на интервал, в който хората се вглеждат в себе си, подреждат полезностите си  и се приготвят за огромното коледно знамение – раждането на Христос. 

Поверия за Архангеловден:

На празника не се работи.

Народът ни има вяра, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в спазми – следва му да изпие горчива чаша.

Народната религия показва светеца като страведлив и съчувствен. Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. В негова чест вярващите вършат семейно-родови курбани, очаквайки от светеца- настойник здраве и протекция.

 

Архангеловден  именници: 

АНГЕЛ, АНГЕЛА, АНГЕЛИН, АНГЕЛИНА, АНГЕЛКО, АРХАНГЕЛ, ГАВРАИЛ, ГАВРИЛ, ЕМИЛ, ЕМИЛИЯ, ЕМИЛИАН, ЕМИЛИАНА, ЕМИЛИЯН, ЕМИЛИЯНА, МИЛА, МИЛАН, МИЛКА, МИЛКАНА, МИЛО, МИЛКО, МИЛАНА, МИХАЕЛА, МИХАИЛ, МИХО, ОГНЕМИР, ОГНЕН, ОГНЬО, ОГНЕНА, ОГНЯН, ОГНЯНА, ПЛАМЕН, ПЛАМЕНА, ПЛАМЕННА, РАД, РАДИ, РАДКА, РАДКО, МИЛЕН, МИЛЕНА, МИЛИЦА, МИЛАДИН, Мила, Милан, Миладин, Милка, Милкана, Милко, Милица, Милован, Милованка, Милой, Милойко, Милотин, Милотина, Милош, Милтен, Милуш, Мильо, Милева, Милевой, Милерад, Милен, Милена, Миленко, Милчо, Ангел, Ангела, Ангелина, ЛИНА, ЛИНДА, Лина, Линка, Линко, Линдо, МИХАЙ, МИХАЙЛИНА, Михаил, Михаила, Огни, Огньо, Огнен, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Пламенка, РАДА, РАДАН, РАДЕНКО, РАДИВОЙ, РАДИНА, РАДИОН, РАДИСЛАВ, РАДМИЛА, РАДОВАН, РАДОИЛ, РАДОЙ, РАДОСЛАВ(А), РАДОСТ, РАДОСТИН(А), РАДОЯ, РАДУИЛ, РАДУН(А), РАДУШ, РАДЕНА, РАДЕЯ, РАДИНЕЛА, РАДМИЛ, РАДОИЛА, РАДОМИЛ, РАДОМИЛА, РАДОМИР, РАДОМИРА, РАДОСВЕТ, РАДОСВЕТА, РАДОСЛАВ, РАДОСЛАВА, РАДОСТИНА, РАДОСТНА, РАДУЛ, Обрад, Рад, Рада, Радан, Ради, Радивой, Радил, Радила, Радко, Радин, Радина, Радиш, Радо, Радован, Радой, Радол, Радоил, Радойка, Радойко, Радон, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радост, Радостин, Радостина, Радота, Радош, Радул, Радук, Радукан, Радуил, Радун, Радуна, Радуш, Радушка, Раде, Раден, Радена, Раденко, Радеш, РАЙНА, РАИСА, РАЙКА, РАЙКО, РАЙНО, РАЙО, РАЙЧО, Драйка, Драйко, Драйчо, Райко, Райке, Райо, Райна, Райно, Райчо, РАФАЕЛ, РАФАЕЛА, РАФАИЛ, Рафаил, РАЯ, Рая, Раян, РУСА, РУСКА, РУСАН, РУСИ, РУСКО, РУСАНА, РУСАНКА, РУСИН, РУСИНА, РУСЛАН, РУСЛАНА, Руса, Русан, Русана, Руси, Руска, Руско, Русин, Русина, Русен, Русена, СЕРАФИМ(А), СЕРАФИМ, СЕРАФИМА, Серафим

 
Традиции и традиции
Oсновната устременост на обичаите през този ден и името на празника се дефинират от нар. поверие, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на индивида и по тази причина е наименуван душевадник.

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крака се варят цели и по-късно се кадят с тамян. Жените подготвят и раздават между тях специфични обредни хлябове, наричани “Рангелов ” или “Господьов самун ”, “боговица ”, “света Петка ”, “Рангелово ястие ”. Тържествената софра, била тя фамилна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се подарява постоянно на църквата.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР